Klasikinis Artimųjų Rytų virtuvės avinžirnių užtepas, labiau žinomas kaip humusas, daugumai jau pažįstamas. Tai trinti avinžirniai su alyvuogių aliejumi, sezamų sėklų pasta bei įvairiais prieskoniais. Nors humuso receptų interneto platybėse yra daug ir įvairių, šis manęs niekada nenuvylė, todėl visada prie jo sugrįžtu. Sveikas ir itin greitai paruošiamas užkandis tiks ne tik salotoms pagardinti, bet ir sutikti svečius. Patiektas su šviežiomis daržovių lazdelėmis arba namų gamybos krekeriais visus svečius paliks maloniai nustebintus (išbandyta). Žmonės nori sveikesnių alternatyvų ir jas rinksis, jei tik toks pasirinkimas bus suteiktas. Visada skatinu palaikyti pusiausvyrą – vakarėlis nereiškia, jog stalai turi būti nukrauti vien malonumui skirtais patiekalais bei užkandžiais. Spalvinkime stalus vaivorykštės spalvomis!
Humusas
Porcijos: 8-10
Ingredientai
3 puodeliai (480 g) šviežiai virtų arba konservuotų ekologiškų avinžirnių (apie 2 skardinės)
2 skiltelės česnako
1/2 citrinos sulčių
1/4 puodelio (60 ml) aukščiausios kokybės pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
1/3 puodelio (80 ml) filtruoto vandens
1 valg. š. sezamų sėklų pastos tahini
1/2 arb. š. aitriųjų paprikų dribsnių
Žiupsnelis Himalajų rožinės druskos bei maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
Metodas
- Avinžirnius gerai nuplaukite ir nusausinkite, jei naudojate konservuotus.
- Visus humuso ingredientus (be vandens) sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvo indą.
- Smulkinkite iki vientisos masės, vis įpildami vandens pagal poreikį.
- Laikykite sandariame inde šaldytuve iki savaitės.
Užrašai
Humusas gali būti patiekiamas su šviežiomis daržovių lazdelėmis (pvz., morkos, salierai, agurkai, saldžioji paprika), saldžiosiomis bulvytėmis su čiobreliais, krekeriais arba sėklų traškiais, puikiai tinka gardinti salotas arba sumuštinius.
Džiaugiuosi, Solamita, tavo grįžimu į lietuvišką aplinką – o, kokia nuostabi, minimalistiška naujoji svetainė.
Šį receptą šiaip jau seniai mintinai moku, nes kokius 1,5 metų gamindavau bent sykį į dvi savaites, ir didelius dubenis, šaldymui ar svečiams. Nors…pastaruoju metu nebededu aliejaus, tik truputį daugiau tahini ir vandens, gaunasi tai pat puikiai, ir be pridėtinio aliejaus 🙂
P.S. Kai susikaupsiu, užsirašysiu asmeninei konsultacijai, tada ir susipažinsim 🙂
Labas, Emilija! Koks šiltas ir malonus komentaras, labai džiaugiuosi, kad patinka receptas. Pas mane irgi šaldytuve užkandžiams visada stiklainis pilnas puikuojasi. Įdomu, kodėl be aliejaus? Turbūt yra tam kokių priežasčių? 🙂 Dėl konsultacijos tai labai lauksiu, bus smagu susipažinti! 🙂 Ačiū, kad lankaisi!
[…] Humusas […]