Juodųjų pupelių šokoladainis be miltų

Kadangi tortų kepti dar nelabai moku, o gimtadienis be pyrago – tik dalykinis susitikimas, todėl nusprendžiau, jog šiandienai praskaidrinti puikiai tiks juodųjų pupelių šokoladainis be miltų iš knygos Nauja draugystė su MAISTU! Dalinuosi receptu, kad ir jūs galėtumėte pasimėgauti kartu. Šis drėgnas šokoladinis pyragas nereikalauja nė lašelio miltų, be to, jame nėra pieno produktų bei glitimo, todėl tiks ir tiems, kurie šių sudedamųjų dalių netoleruoja. Vietoj įprastų pyrago ingredientų naudojamos juodosios pupelės, kurių dėka šokoladainis yra praturtinamas skaidulinėmis medžiagomis itin naudingomis ritmingai žarnyno veiklai palaikyti bei augaliniais baltymais, kurie šį desertą padaro ne tik sotesnį, bet ir maistingesnį. Kartu su tinkamais ingredientais net juodosios pupelės gali virsti stebuklingai skaniu desertu. Netikite? Bėgam į virtuvę!

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1385″ img_width=”75″]
Juojųjų pupelių šokoladainis be miltų

Išeina 20 x 20 cm šokoladainis

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1285″ img_width=”100″]
Ingredientai

2 valg. š. kokosų aliejaus
2 valg. š. maltų linų sėmenų (galite pakeisti ispaninių šalavijų sėklomis arba 2 kiaušiniais)
1 puodelio (140 g) migdolų
2 puodelių (400 g) virtų juodųjų pupelių
1/2 arb. š. kepimo miltelių
3/4 puodelio (185 ml) klevų sirupo
1/3 puodelio (40 g) kokosų cukraus
1/3 puodelio (50 g) kakavos miltelių
1/2 arb. š. natūralaus vanilės ekstrakto
Žiupsnio jūros druskos
1 plytelės (100 g) kokybiško juodojo šokolado (mažiausiai 72 % kakavos)
16 ar daugiau šviežių arba šaldytų aviečių

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1286″ img_width=”100″]
Metodas

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo indą (aš naudojau 20 x 20 cm) išklokite kepimo popieriumi arba ištepkite aliejumi.
2. Maltas linų sėmenis sumaišykite su klevų sirupu, palikite brinkti apie 10-15 minučių.
3. Į elektrinio maisto smulkintuvo indą suberkite migdolus ir susmulkinkite iki rupios miltų konsistencijos. Tuomet į tą patį maisto smulkintuvo indą suberkite kepimo miltelius, kokosų cukrų, kokosų aliejų, kakavos miltelius, druską, supilkite vanilę bei nuplautas ir gerai nusausintas juodąsias pupeles. Smulkinkite, kol visi ingredientai susimaišys. Tada supilkite išbrinkusias linų sėmenis ir klevų sirupą. Išmaišykite iki vientisos masės. Jei reikia, mentele nuvalykite tešlą nuo smulkintuvo indo vidinių sienelių ir toliau smulkinkite. Į paruoštą tešlą atsargiai įmaišykite stambiai kapotą juodąjį šokoladą. Šiek tiek šokolado pasilikite puošybai.
4. Visą tešlos turinį supilkite į kepimo formą ir išlyginkite. Tešla bus šiek tiek lipni, todėl būkite kantrūs lygindami paviršių.
5. Į šokoladainio tešlos paviršių prismaigstykite nuplautų bei nusausintų aviečių ir apibarstykite smulkintais juodojo šokolado likučiais.
6. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių arba kol medinis pagaliukas, įkištas į šokoladainio vidurį ir ištrauktas, bus švarus.
7. Išimkite formą iš orkaites ir palikite vėsti ant grotelių. Prieš pjaustant šokoladainis turi būti visiškai atvėsęs. Dar geresniam efektui pasiekti prieš pjaustydami šokoladainį palaikykite šaldytuve apie 1-2 valandas, geriausiai per naktį.
8. Pyragą laikykite sandariame inde šaldytuve iki savaites.

Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

Leave a reply