Cukraus alkoholiai (polioliai)

Polioliai naudojami kaip patraukli cukraus alternatyva, nes turi mažiau kalorijų (1 g cukraus 4 kcal; 1 g poliolių 0-2,4 kcal), neskatina dantų ėduonies (naudojami dantų pastoje), turi mažesnį poveikį glikemijai. Nepaisant patrauklios komercinės naudos, vartojami didesniais kiekiais gali sukelti virškinimo sistemos diskomfortą, tiek sveikiems asmenims, tiek turintiems dirgliosios žarnos sindromą (DŽS). Pastariems gyvensenos intervencijos paprastai naudojamos kaip pagrindinė simptomų valdymo strategija. ES šiuo metu patvirtinti 7 polioliai, kuriems priskirtas E numeris.

Cukraus alkoholiai priklauso FODMAP (fermentuojami oligo-, di-, monosacharidai ir polioliai) – trumpos grandinės, blogai pasisavinami angliavandeniai. Žemo FODMAP dieta naudojama DŽS simptomų švelninimui.

Skirtingai nuo kitų angliavandenių, tokių kaip gliukozė (cukrus), polioliai nėra pilnai pasisavinami plonojoje žarnoje, todėl nukeliavę į storąją ten gali užkurti pirtelę dviem būdais: 1) į žarnyną pritraukiami skysčiai, 2) bakterijų fermentacijos metu išskiriamos dujos.

Tai natūralus procesas ir daugumai sveikų asmenų gali nesukelti jokių problemų, tačiau susiduriantiems su padidėjusiu žarnyno jautrumu bei turintiems DŽS į žarnyną patekę skysčiai bei dujos didina žarnyno sienelių spaudimą, jaučiamas nemalonus tempimo jausmas, suaktyvinami žarnyne esantys nervai, siunčiantys skausmo signalus į smegenis, taip pat dėl galimai apsunkinto storosios žarnos gebėjimo absorbuoti vandenį, vieniems išmatos tampa minkštos, kitiems – Niagaros krioklys.

Poliolių „vakarėliai” (malabsorbcija) ir su jais susiję VT simptomai paprastai priklauso nuo dozės. Pvz., dauguma sveikų asmenų toleruoja ~10 g sorbitolio/d (nedidelis diskomfortas), tačiau 20 g/d dozės gali sukelti nemalonesnių pojūčių. Nuo dozės priklausomas ryšys pastebimas ir su kitais polioliais. Paprastai toleruojamos dozės iki 10–20 g/d, tačiau simptomams įtakos gali turėti poliolio rūšis arba jų miksas, vartojimo būdas, storosios žarnos gebėjimas absorbuoti vandenį (t. y. vienas gali iš WC neišeiti po 2 sugar-free gumiukų, kitas galbūt nebėgs į WC suvalgęs 10).

Poliolių poveikis žarnyno bakterijoms (pvz., Bifidobacterium spp.) ir sveikatai dar nėra aiškus, todėl negalima nustatyti ar tai yra naudinga/biologiškai reikšminga (SACN, 2015).

Dienos pabaigoje saldikliai yra technologinę funkciją atliekantys maisto priedai. Jų vartojimas mums nėra rekomenduojamas taip kaip rekomenduojamos vartoti daržovės. Galimai teigiamas saldiklių poveikis priklauso nuo konteksto t. y. jų vartojimas turėtų būti strateginis sprendimas tam, kad jie taptų sveikesniu pasirinkimu nei tai, kas jais keičiama.

LITERATŪRA

Edwards, C., H., Rossi, M., Corpe, C., P., Butterworth, P., J., Ellis, P., R. The role of sugars and sweeteners in food, diet and health: Alternatives for the future. Trends in Food Science & Technology. [žiūrėta 2021–07–26]. Prieiga internetu: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224415301539?via=ihub

European Commission. Health effects related to sweeteners intake. Health Promotion and Disease Prevention Knowledge Gateway. [žiūrėta 2021–07–20]. Prieiga internetu: https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/sugars-sweeteners-5_en

Gibson, P. R., & Shepherd, S. J. (2010). Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. Journal of gastroenterology and hepatology. [žiūrėta 2021–07–26]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.1111/j.1440-1746.2009.06149.x

Lee, A., Wils, D., Zumbé, A., & Storey, D. M. (2002). The comparative gastrointestinal responses of children and adults following consumption of sweets formulated with sucrose, isomalt and lycasin HBC. European journal of clinical nutrition. [žiūrėta 2021–07–26]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601389

Lenhart, A., & Chey, W. D. (2017). A Systematic Review of the Effects of Polyols on Gastrointestinal Health and Irritable Bowel Syndrome. Advances in nutrition. [žiūrėta 2021–07–26]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.3945/an.117.015560

Monash Univeristy. (2016). What are the Polyols? [žiūrėta 2021–07–26]. Prieiga internetu: https://www.monashfodmap.com/blog/what-are-polyols/

Mortensen, A. (2006). Sweeteners permitted in the European Union: safety aspects. Scandinavian Journal of Food and Nutrition. [žiūrėta 2021–07–26]. Prieiga internetu: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17482970600982719

Scientific Advisory Committee on Nutrition, SACN. (2015). Carbohydrates and Health. [žiūrėta 2021–07–26]. Prieiga internetu: https://www.gov.uk/government/publications/sacn-carbohydrates-and-health-report

Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

Leave a reply