Nesąmoningas valgymas arba šiandien dar „nieko“ nevalgiau

ŠIANDIEN DAR NIEKO NEVALGIAU!

Tik kelis batonėlius (bet sveikuoliškus), 1 arba 5 datules (bet ten Medjool), kelis mažus sausainiukus (bet biodinaminiai, be rafinuoto cukraus, su agavų sirupu), kelis daržovių traškučius (bet ekologiškus, ne iš bulvių), truputį sveikuoliškų sulčių (bet natūralių), dar gabalėlį bananų duonos (nes žodis bananas) ir tiek…

Viskas, kas nėra vanduo, yra maistas (ir tai yra labai gerai, mums reikia energijos perskaityti šį įrašą!).

Nesąmoningas (pamenate Kempiniuko draugą Patriką ir jo kas suvalgė mano šokoladuką”?) arba kitaip valgymas „pribėgomis“ apskritai gali atrodyti, kaip nieko nevalgymas, nes valgymas yra daugiau nei maisto įmetimas į burną. Vienos paskaitos metu dėstytoja labai gražiai priminė apie cefalinę valgymo fazę. Tai yra pradinė valgymo proceso dalis, kuomet mūsų organizmas dar tik ruošiasi priimti maistą. Vien galvojimas apie maistą ir jo ruošimas (žinote tą jausmą, kai užuodi skaniausius kvapus ir kaupiasi seilės?) jau yra pradinė proceso dalis, kuomet organizmas pradeda ruoštis maisto priėmimui (ruošia savo peilius ir šakutes” t. y. virškinimo fermentus!).

„Nieko nevalgiau” praktikoje dažniau reiškia, kad žmogus nevalgė atsisėdęs, maisto patiekto lėkštėje, su peiliu ir šakute. Retais kartais tai iš tikrųjų reiškia, kad žmogus nieko neįdėjo į burną (būna ir taip, tik šiandien ne apie tai). Vedami Vakarų visuomenių „bėgti, bėgti, bėgti, ilsisi tik tinginiai“ mentaliteto per dažnai praleidžiame tą pradinę valgymo stadiją, o tai gali paskatinti persivalgymą, svorio didėjimą „nuo oro”, virškinimo problemas.

Skystos kalorijos, „sveikuoliški“ užkandžiai, chaotiškas, nesąmoningas valgymas – gerai, jei retai, tačiau vos tai tampa rutina – receptas katastrofai. Siekiant jaustis gerai, valgymą svarbu laikyti prioritetu. Maistui reikia skirti laiko, jo ruošimui, gaminimui, pasimėgavimui. Tam gali būti reikalingas išankstinis planavimas ir didesnis dėmesio skyrimas pačiam valgymo grafikui. Sąmoningas dėmesingas valgymas nėra laiko švaistymas, tai yra investicija į sveikatą.

Subalansuota mityba visiems atrodys skirtingai, priklausomai nuo amžiaus, lyties, aktyvumo, sveikatos būklės.

Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

Leave a reply