Jau turbūt žinote, jog skanėstus aš mėgstu ir visaip bandau įrodyti, jog net tokie dalykai gali rasti savo vietą mityboje! Tačiau turbūt labiau už pačius skanėstus taip pat mėgstu žinoti kas įeina į jų sudėtį. Avinžirnių blondinas (jūsų visų taip pamėgto juodųjų pupelių šokoladainio pusbrolis) vienareikšmiškai yra vienas labiausiai nusisekusių desertų mūsų namuose! Jei įmanoma sukurti kažką, kas prilygtų (arba net aplenktų) kavinėse karaliaujančius pyragaičius su 50+ ingredientų, tuomet tai yra tikras laimėjimas. Blondinas apsiriboja tik su 8 ingredientais ir garantuoju, jog visus juos pažįstate.
Užbėgsiu įvykiams už akių. Tikrai nesakau, jog šis pyragaitis yra sveikatinantis valgis, todėl kaip ir su visais desertais, taip ir su šituo, galioja tas pats draugiškas saiko patarimas! Tačiau tuo pačiu ramia širdimi jį rekomenduoju, kaip pakaitalą daugumai parduotuvėse randamų pyragų su ilgesniu galiojimo laiku nei mes patys. Avinžirnių blondinas taip pat suteiks didesnį sotumo jausmą dėl jame esančių augalinės kilmės baltymų, gerųjų riebalų ir skaidulų, kurios taip reikalingos mūsų žarnynui (tikiuosi dar nenusibodau)! Blondinas neturi jokių grūdinių kultūrų, jokių miltų. Tokie iššūkiai virtuvėje yra mano mėgstamiausi – sukurti ką nors, kas prilygtų kepiniams su įprastais ingredientais, tai taip įdomu! Gabalėlis drėgno, minkšto ir labai gardaus pyrago tikrai patenkins tą saldumynų potraukį po vakarienės ir puikiai tiks draugams nustebinti arba nusinešti į svečius. Man net seilė tįsta rašant… Geriau bėgam į virtuvę!
Prašau atkreipti dėmesį: Pyrago saldumas taip pat priklausys nuo pasirinkto šokolado. Jei rinksitės šokoladą su mažesniu kakavos procentu, tuomet blondinas gausis saldesnis, kadangi tokiame šokolade yra daugiau cukraus, tačiau tai yra skonio reikalas. Pavyzdžiui man avinžirnių blondinas skaniausias su Lindt šokoladu (su jūros druska). Kalbant apie riešutų sviestą, galite naudoti bet kokį: migdolų, žemės riešutų… Galite maišyti su sezamų sėklų pasta tahini arba atrasti kitus savo mėgstamus derinius.
Avinžirnių blondinas (be miltų)
Porcijos: 16 (išeina 15 x 15 cm pyragas)
Ingredientai
1 1/2 puodelio (240g) šviežiai virtų arba konservuotų avinžirnių (1 skardinė)
1/3 puodelio (90g) riešutų sviesto
1/3 puodelio (50g) kokosų cukraus
3 valg. š. klevų sirupo
2 arb. š. vanilės ekstrakto
1 arb. š. kepimo miltelių
2 valg. š. nesaldintų kokoso drožlių
80-100g kokybiško juodojo šokolado
Metodas
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo skardą (aš naudojau 15 x 15 cm) išklokite kepimo popieriumi.
- Avinžirnius gerai nuplaukite ir nusausinkite, jei naudojate konservuotus.
- Visus ingredientus (išskyrus juodąjį šokoladą) suberkite į elektrinio maisto smulkintuvo indą su „S“ formos peiliuku ir viską susmulkite. Atkreipkite dėmesį: masė bus tiršta ir klampi!
- Į paruoštą pyrago masę atsargiai įmaišykite peiliu smulkintą šokoladą. Pasilikite apie 2-3 šaukštus šokolado papuošimui.
- Turinį perkelkite į kepimo skardą. Mentelės pagalba arba kita šaukšto puse išlyginkite paviršių ir pabarstykite smulkinto juodojo šokolado likučių.
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 25-30 minučių.
- Išėmę iš orkaitės, leiskite blondinui atvėsti iki kambario temperatūros prieš išimdami iš skardos. Šis žingsnis reikalaus kantrybės, bet kitu atveju, kai pyragas dar karštas, jį išimti iš skardos bus šiek tiek sudėtinga.
- Kol blondinas vėsta galite dantų krapštuku arba arbatiniu šaukšteliu pradurti šokolado gabalėlius esančius ant pyrago viršaus, kadangi šokoladas bus suminkštėjęs tačiau laikysis tokioje formoje, kokioje uždėjote, nebent pradursite paviršių ir leisite šokoladui išbėgti. Labai smagus procesas, o pabaigoje jūsų avinžirnių blondinas atrodys taip, kaip nuotraukoje – su išvarvėjusiu šokoladu!
- Pyragui atvėsus supjaustykite nedideliais kvadratėliais. Blondiną supjaustysite tobulai, jei palaikysite šaldytuve, kol sustings, bet šiltas jis dar nuostabesnis, o netobulai supjaustyti gabalėliai, kaip tik labai vilioja.
- Galite patiekti dar šiltą su šaukštu jogurto arba ledų! Likučius laikykite sandariame inde šaldytuve.
Pabandžiau ir iš karto traukiu į savo receptų rinkinį. Paprasta, skanu, sveika… Kaip tik man 🙂 Ačiū už receptą!
Sveika, Egle!
Kaip smagu! Be galo džiaugiuosi, kad patiko receptas ir labai ačiū už žinutę. 🙂
Šilčiausi linkėjimai,
S.
Išbandyta! Tikrai puikus skonis.. Valgau ir negaliu patikėt, kad čia avinžirniai taip skaniai valgosi ;D Ačiū už receptą!
Sveiki, Viktorija!
Uoj, kaip fainiai, kad patiko 🙂 Labai ačiū, tikrai malonūs tokie atsiliepimai 🙂
Į skanumą!
S.
Sveiki, ar galima vietoje “sveikų” avinžirnių naudoti avinžirnių miltus?
Sveiki, Indre,
ačiū, kad lankotės!
Atsakant į jūsų klausimą – geriau naudokite tiesiog konservuotus avinžirnius, receptas nėra testuotas su miltais, todėl negaliu nieko pažadėti 🙂
wow! nepakartojamas skonis! ačiū! kaip tik naktiniam desertui! <3
Sveika, Anželika!
Vau, super, kad patiko ir kad naktinių desertų norai patenkinti haha! Ačiū, kad apsilankei ir parašei 🙂
Šilčiausi linkėjimai!
Solamita
Labai skanus!!! O kam reikalingi kepimo milteliai? 🙂 Nes pyragas visai neiškilo :))
Sveiki, Saule!
Uoj labai ačiū ir be galo smagu, kad čia lankotės 🙂
Dėl miltelių… man atrodo, kad man kažkiek iškyla, bet jei jums ne, tuomet kitą kartą tiesiog nedėkite jų 🙂
Būtų labai gerai toks stebuklingas mygtukas „print” 🙂
Pasistengsiu, kad atsirastų! :))
Sveiki,
Ar galima naudoti medų vietoj cukraus? 🙂
Sveiki, Sandra,
Gerų rezultatų nepažadu, kadangi recepte specialiai dalinu saldumą suteikiančius ingredientus į skystą (klevų sirupas) ir kietą (kokosų cukrus), kad blondinas nebūtų per daug drėgnas. Tačiau pabandyti, žinoma, galima 🙂
Ačiū, kad lankotės!
Šilčiausi linkėjimai,
Solamita