Šildanti lęšių sriuba

Šildanti lęšių sriuba

Sveikas atvykęs didelių megztinių, sunkių antklodžių, arbatų ir šildančios lęšių sriubos sezone! Jei kas nors man lieptų pasirinkti vieną patiekalą, kurį turėsiu valgyti visą likusį rudenį ir žiemą, tai neabejotinai būtų ši nuostabi ir be galo soti lęšių sriuba. O dar, svarbiausia, jog ši lęšiu sriuba atitinka mano pagrindinį šūkį „gamink vieną kartą, o valgyk du arba daugiau!“ – pasigamini vakarienei ir dar rytojaus dieną mėgaujiesi sveikais, sočiais ir šiltais pietumis!

Trumpai apie lęšius. Šių mažyčių disko formos ankštinių daržovių galima rasti įvairiausių spalvų 
ir atspalvių, tačiau mums prieinamiausi ir geriausiai pažįstami yra žalieji, rudieji ir raudonieji lęšiai. Iš kitų ankštinių daržovių raudonieji lęšiai išsiskiria tuo, jog juos labai paprasta ir greita paruošti, kadangi jų nereikia iš anksto mirkyti (mirkykite, jei turite problemų su virškinimu ir pastebėjote, jog nuo ankštinių daržovių pučia pilvą), o išverda per maždaug 15–20 minučių. Dėl šių priežasčių vadinu juos sveiku greituoju maistu. Skaldyti raudonieji lęšiai taip pat puikiai tinka troškiniams, kadangi virdami jie labai suminkštėja ir suteikia patiekalui apimties, o žalieji bei rudieji lęšiai puikiai tiks salotoms, kadangi virdami išlaiko savo formą. Lęšiai yra ne tik puikus augalinių baltymų bei maistinių skaidulų šaltinis, bet ir labai naudingi žmonėms, kurie skundžiasi geležies trūkumu.

Šildanti lęšių sriuba

Porcijos: 4

Ingredientai

Alyvuogių aliejaus, kepimui (apie 2-3 valg. š.)
1 didelio geltonojo svogūno
4 skiltelių česnako
1 arb. š. kmyninių kuminų sėklų
1 arb. š. pankolių sėklų
1 arb. š. rūkytos paprikos miltelių
1/2 arb. š. aitriųjų paprikų dribsnių
2 morkos
2 lapkotinio saliero stiebai
1 raudona saldžioji paprika
1 skardinė (400 g) konservuotų susmulkintų pomidorų
1 1/2 puodelio (270 g) skaldytų raudonųjų lęšių
apie 6 puodeliai (1,5 l) vandens
1 daržovių sultinio kubelis
Dvi didelės saujos tamsiai žalių lapinių daržovių (špinatai, lapiniai
kopūstai ar kt.)
Saujelė arba šviežių arba džiovintų krapų
Druskos bei juodųjų pipirų, pagal skonį

Pagardų idėjos

Svogūnų laiškai
Alyvuogių aliejus
Lengvai pakepintos moliūgų bei saulėgrąžų sėklos
Sėklų traškiai
Avižiniai paplotėliai

Metodas
  1. Svogūną, morkas bei salierą supjaustykite nedideliais kubeliais. Nulupkite česnakus.
  2. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, įberkite žiupsnį druskos. Sumažinkite ugnį ir lėtai, vis pamaišydami, kepinkite apie 8–10 minučių arba tol, kol svogūnas suminkštės ir taps permatomas. Svogūnas neturėtų labai garsiai šnypšti kepinant, veikiau reikėtų gaminti lėtai, todėl įsitinkinkite, kad sumažinote ugnį ir įpylėte pakankamai aliejaus.
  3. Į tą patį puodą sudėkite smulkintą česnaką ir kepkite dar 2-3 minutes. Tada suberkite visus likusius prieskonius. Išmaišykite.
  4. Sudėkite griežinėliais pjaustytas morkas, salierus bei papriką, supilkite konservuotus pomidorus, suberkite lęšius, įdėkite sultinio kubelį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Viską labai gerai išmaišykite. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir uždengę lėtai virkite apie 25–30 minučių arba tol, kol lęšiai, morkos bei salierai išvirs.
  5. Sriubai išvirus įmaišykite smulkintus špinatus bei krapus, arba kitas jūsų pasirinktas žalias lapines daržoves.
  6. Paragavę pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
  7. Sriubą patiekite karštą su šviežiomis žolelėmis, kepintomis sėklomis arba riekele rupaus malimo duonos.
Solamita Lukauskė

Sveiki! Esu Solamita Lukauskė, mitybos specialistė, baigusi trejų metų trukmės mitybos terapijos studijas Jungtinėje Karalystėje. Šiuo metu toliau gilinu savo žinias sveikatos mokslų srityje siekdama dietisto profesinės kvalifikacijos.

There are 3 comments on this post
  1. Jurgita
    27 lapkričio, 2018, 7:48 pm

    Labas, Salomita. Ar lęšius galima keisti
    geltonais skaldytais žirniais ? Ar jų mitybine vertė nesiskiria? Suprantu, kad žirnius tektų pamirkyti 6-8 val. Ačiū.

    • Solamita
      27 lapkričio, 2018, 8:22 pm

      Sveika, Jurgita!

      Visų pirma, labai malonu, kad čia lankaisi 🙂

      Atsakant į klausimą – keisti, žinoma, kad galima! Tačiau perspėsiu, kad sriubos tekstūra, tikėtina, gausis kiek kitokia, kadangi čia lęšiai stipriai išbringsta ir todėl sriuba gaunasi tokia tiršta. Idėja būtų pabandyti nedidelį kiekį sriubos sublenderiuoti ir supilti atgal į katilą, pasikeis tekstūra, bus tirštesnė 🙂 Skoniui tokie dalykai įtakos nelabai turi, tik ta sriubos tekstūra tokia įdomesnė, malonesnė 🙂 Bet manau, kad visais atvejais bus gerai!

      Į sveikatą!
      S.

  2. Jurgita
    20 sausio, 2019, 4:48 pm

    Ačiū, Solamita. Net nepamąsčiau apie tekstūrą. Makes sense 🙂

Leave a reply