Ankštinių daržovių salotos

Ankštinių daržovių salotos yra labai geras išsigelbėjimas, kai norisi ko nors paprasto, greito, sotaus, sveiko ir skanaus! Pupos, avinžirniai, lęšiai ir kitos ankštinės daržovės yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, o alyvuogių aliejus bei avokadas valgiui suteiks ne tik papildomo skonio ir tekstūros bet taip pat praturtins patiekalą geraisiais riebalais. Ankštinių daržovių salotos yra labai geras būdas padidinti maistinių skaidulų suvartojimą ir sumušti žarnynui taip reikalingus rekordus. Šios salotos gali puikiai pasitarnauti, kaip pagrindinis patiekalas, tačiau taip pat kaip sveikos vakarienės garnyras, kuriuo galite pakeisti nuobodžius krakmolingus angliavandenius, tokius kaip ryžiai arba makaronai. Toks vakarienės garnyras bus ne tik maistingesnis, suteikiantis papildomų naudingų medžiagų, kuo dauguma rafinuotų krakmolingų angliavandenių pasigirti negali, bet ir skanesnis. Papildomas pliusas yra ir tas, jog likučius galima panaudoti nerealiems kitos dienos pietums! Skanaus!

Ankštinių daržovių salotos su avokadu, ridikėliais ir vyšniniais pomidorais

Porcijos: 2 arba 4

Ingredientai

2/3 puodelio (120 g) virtų avinžirnių
2/3 puodelio (120 g) virtų juodųjų pupelių
1 vidutinio dydžio avokado
4 ridikėlių
4 vyšninių pomidorų
1/4 puodelio smulkinto mėlynojo svogūno
2 valg. š. smulkintų šviežių petražolių, kalendros arba svogūno laiškų
2 valg. š. pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
2 valg. š. žaliųjų (arba geltonųjų) citrinų sulčių
Žiupsnelis rožinės Himalajų druskos ir juodųjų pipirų, pagal skonį
2-3 puodeliai gražgarstės (rukolos) lapelių

Galimi priedai

Avių ir ožkų pieno sūris
Virtas kiaušinis
Žuvis arba vištiena

Metodas
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus: nuplautus ir nusausintus avinžirnius, juodąsias pupeles, smulkiai pjaustytą mėlynąjį svogūną, ketvirčiais pjaustytus vyšninius pomidorus, kubeliais pjaustytą avokadą, smulkintas petražoles, griežinėliais pjaustytus ridikėlius, žaliosios arba geltonosios citrinos sultis bei alyvuogių aliejų. Gardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais bei druska, pagal skonį. Patiekite gražgarstės pataluose.
  2. Salotas galite valgyti, kaip garnyrą su jūsų pasirinktais priedais arba vienas pačias, kaip pagrindinį patiekalą.
Užrašai

Jei jūsų virškinimo sistema su ankštinėmis daržovėmis visai nedraugauja pabandykite ankštinius paruošti taip: išmirkykite 24-48 valandas, pakeisdami vandenį kas 12 valandų ir tik tuomet virkite! Taip paruoštos ankštinės daržovės dažniausiai yra daug lengviau virškinamos. Galite pasigaminti daugiau, likučius užšaldyti kitam kartui!

Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

Leave a reply