Šokoladiniai sausainiai

Kiekvieną sekmadienį ateinančiai savaitei turiu pasiruošti „ką nors skanaus“, o „kas nors skanaus“ visada savo sudėtyje turi turėti šokolado. Jei tai yra ne avinžirnių blondinas arba juodųjų pupelių šokoladainis, tuomet tai bus be galo pamėgti šokoladiniai sausainiai su jūros druska. Arbatos arba kavos puodelis pirmadienio popietę skamba daug geriau jei šalia jo galima pasimėgauti maistingu, sočiu, skaniu ir šokoladiniu užkandžiu. Šie šokoladiniai sausainiai dalijasi deserto ir užkandžio pavadinimu, kadangi juose nėra labai daug cukraus lyginant su parduotuvėje pirktais sausainiais, o migdolų miltų dėka gauname daugiau naudingųjų maistinių skaidulų lyginant su tradiciniais baltais kvietiniais miltais. Naudodami maistingus produktus, tokius kaip riešutų sviestas, kokosų aliejus bei kiaušiniai, nestokojame ir baltymų bei riebalų, kurių dėka šie šokoladiniai sausainiai yra pakankamai subalansuoti ir sotūs, todėl ne tik pamaitins, numalšins tą saldumynų troškimą, bet ir padės palaikyti tvarią energiją dienos metu.

šokoladiniai-sausainiai-be-glitimo

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1385″ img_width=”75″]
Šokoladiniai sausainiai (be glitimo)

Porcijos: 14

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1285″ img_width=”100″]
Ingredientai

1 1/4 puodelio (135g) migdolų miltų
1/2 arb. š. kepimo miltelių
1 valg. š. kakavos miltelių
1 arb. š. cinamono
2 valg. š. lydyto kokosų aliejaus
1 valg. š. migdolų sviesto
3 valg. š. klevų sirupo
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 kiaušinis
50 g juodojo šokolado (aš naudoju Lindt juodąjį šokoladą su jūros druska)
Nedidelis žiupsnelis jūros druskos

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1286″ img_width=”100″]
Metodas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros (su ventiliatoriumi). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba ištepkite aliejumi.
  2. Paruoškite sausus ingredientus: į dubenį suberkite migdolų miltus, kepimo miltelius, kakavą bei cinamoną, išmaišykite.
  3. Paruoškite šlapius ingredientus: prikaistuvyje ant pačio mažiausio karščio išlydykite kokosų aliejų kartu su riešutų sviestu, klevų sirupu bei vanile. Nukaiskite. Vėliau į tą patį prikaistuvį įmaišykite gerai šakute išplaktą kiaušinį.
  4. Į paruoštą sausą masę supilkite šlapius ingredientus ir viską labai gerai išmaišykite.
  5. Peiliu susmulkinkite šokoladą stambiais gabalėliais. Nedidelę saujelę smulkinto šokolado atsidėkite, o visą kitą suberkite į paruoštą tešlą ir lengvai įmaišykite.
  6. Arbatiniu šaukšteliu imkite tešlą ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Šaukšto nugarėle arba pirštais tešlą truputį suformuokite, kad būtų panašesnė į sausainį. Perspėju, jog tešla bus labai lipni, todėl turėkite kantrybės jei norite labai dailių sausainių (kas tikrai nėra būtina!). Likusį šokoladą įsmaigstykite į sausainius, kuriuose pateko mažiau šokolado. Iš viršaus sausainius apiberkite nedideliu žiupsneliu jūros druskos.
  7. Kepkite apie 12 minučių, kol kraštai švelniai paruduos, bet vidus bus minkštas.
  8. Išėmę iš orkaitės leiskite atvėsti ant kepimo skardos ir perkelkite sausainius ant grotelių, kad pilnai atvėstų ir sukietėtų.
  9. Kol šokoladiniai sausainiai vėsta galite dantų krapštuku arba arbatiniu šaukšteliu pradurti šokolado gabalėlius esančius ant sausainių viršaus, kadangi šokoladas bus suminkštėjęs tačiau laikysis tokioje formoje, kokioje uždėjote, nebent pradursite paviršių ir leisite šokoladui išbėgti!
  10. Sausainius laikykite sandariame inde šaldytuve iki savaitės (galima užšaldyti). Skanaus!
Užrašai

Migdolų sviestą galite keisti bet kokiu jums patinkančiu riešutų sviestu arba sezamų sėklų pasta tahini.

Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

Leave a reply