Jau kurį laiką šie itin sotūs ir maistingi meksikietiški buritai su pupelėmis mūsų namuose kartą savaitėje puikuojasi ant pietų arba vakarienės stalo. Žinoma, geriausia dalis – „gamink vieną kartą, valgyk du arba daugiau“! Priklausomai nuo valgančiųjų skaičiaus, meksikietiško pupelių įdaro užteks keletui valgymų. Jei kitą dieną buritų nesinori, meksikietiškų pupelių įdarą galima suporuoti ir su kitais ingredientais: rudieji ryžiai, gvakamolė, kepti arba virti kiaušiniai, viso grūdo duonos gaminiai ir kt. Pasirinkimų daug ir įvairių.
Ankštinės daržovės, tokios kaip: pupelės, lęšiai, avinžirniai, taip pat turi daug maistinių medžiagų ir gali paįvairinti mūsų mitybą. Ankštinės daržovės, kaip ir riešutai, mėsa, paukštiena, žuvis ar kiaušiniai, tiekia organizmui baltymus ir geležį. Vertingi ne tik gyvūniniai, bet ir augaliniai baltymai. Nors geležį žmogaus organizmas geriausiai įsisavina iš gyvūninių produktų, tačiau augaliniai produktai, tokie kaip ankštinės daržovės, tamsiai žalios lapinės daržovės (brokoliai, ropių, griežčių lapai, špinatai), viso grūdo kruopos, taip pat gali praturtinti geležies atsargas. Tiesa, būtina prisiminti, kad vitaminas C gerina geležies įsisavinimą iš augalinių produktų, todėl šie meksikietiški buritai savo sudedamųjų dalių sąraše taip pat turi ir saldžiųjų paprikų, kurios yra puikus vitamino C šaltinis. Pasiruoškite savo sombrero ir pirmyn į virtuvę!
Meksikietiški buritai su pupelėmis
Porcijos: 10 buritų
Ingredientai
10 vidutinio dydžio, kvietinių tortilijų
2 skardinių konservuotų raudonųjų pupelių
500 g pomidorų tyrės (idealu su Le Conserve Della Nonna Rusti Pizza trintais pomidorais)
2 saldžiosios paprikos
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
1 arbatinis šaukštelis maltų saldžiųjų paprikų
1 arbatinis šaukštelis česnakų miltelių
1/2 arbatinio šaukštelio aitriųjų paprikų (čili) dribsnių
druskos ir juodųjų pipirų, pagal skonį
alyvuogių aliejaus, kepimui
pora saujų špinatų lapų
150 g sūrio, tarkuoto
Metodas
- Didelėje keptuvėje / puode, šlakelyje aliejaus pakepinkite smulkintą svogūną.
- Įdėkite smulkiai sukapotą ar spaustuku perspaustą česnaką ir 1 min. pakepinkite.
- Suberkite prieskonius, smulkintas saldžiąsias paprikas, supilkite pomidorų tyrę, viską gerai išmaišykite; ant viršaus suberkite nuplautas ir nusausintas pupeles (nemaišykite). Uždenkite keptuvę / puodą ir viską pakaitinkite apie 10 minučių (arba kol suminkštės saldžiosios paprikos). Prieš pabaigą į meksikietiškų pupelių įdarą įmaišykite smulkintus špinatų lapus.
- Kol ruošiamas įdaras – sutarkuokite sūrį, padėkite į šalį.
- Jei buritus kepsite orkaitėje, įkaitinkite orkaitę ir paruoškite kepimo skardą.
- Jei buritus kepsite keptuvėje, pasiruoškite keptuvę.
- Paruoštą pupelių įdarą dėkite į tortilijos vidurį (ne per daug, nes bus sunku lankstyti); ant įdaro viršaus dėkite saujelę tarkuoto sūrio. Užlenkite tortilijos šonus ant įdaro ir suvyniokite kaip buritą.
- Paruoštus buritus dėkite į keptuvę (jei kepimui naudosite orkaitę – į orkaitę) ir apkepinkite iš abiejų pusių.
- Įdaro likučius perkelkite į sandariai uždaromą maisto indą. Laikykite šaldytuve.
- Skanaus!
Užrašai
Kiti meksikietiškų pupelių panaudojimo būdai: su rudaisiais ryžiais ir gvakamole (trinti avokadai, smulkinti svogūnai, pomidorai, aitrieji raudonieji pipirai, žolelės); su keptais / virtais kiaušiniais; su viso grūdo duonos gaminiais.
Išbandyta! Puikiai..