Laipsniškas skonio intensyvumo pokytis

Pasirodo mūsų skonio receptoriai gali prisitaikyti prie sumažėjusio ar padidėjusio sūraus/saldaus skonio intensyvumo!

Tyrimai rodo, kad asmenys, kurie kelias savaites laikėsi sumažinto natrio dietos, palaipsniui pradėjo teikti pirmenybę mažiau druskos turinčiam maistui, kadangi jų sūraus skonio receptoriai pasikeitė.

Analogišką situaciją pastebėjo Wise ir kolegos – sumažinus bendrą raciono saldumą (iš cukraus bei saldiklių) pasikeitė jaučiamas saldaus skonio intensyvumas, todėl saldūs desertai bei gėrimai, asmenims, kurie intervencijos metu valgė „mažiau saldžiai” atrodė saldesni, lyginant su asmenimis, kurie saldumo savo racione nemažino.

Net jei galimybė keisti jaučiamą skonio intensyvumą galimai egzistuoja, turėtume nepamiršti, kad griežti apribojimai gali paskatinti kitą kraštutinumą – persivalgymą. Scenarijus pažįstamas kalbant ne tik apie valgius, bet ir sveikatai palankius gyvensenos įpročius pvz., žmogus kuris visą mėnesį kasdien lankėsi sporto klube, perdegė ir šiandien jo ten vyte nenuvysi.

Turime du pasirinkimus: 1) į vandenį nerti stačia galva arba 2) prisipratinti nuo pirštų galiukų! Pastaras pasirinkimas galimai aktualus tiems, kurių savaitė prasideda nuo griežtojo „NIEKADA GYVENIME NEBEVALGYSIU X, Y, Z”, bet jau kitą dieną atsitinka „gyvenimas”. O kaip jei sveikatai palankius įpročius priimtume lanksčiau, be griežtų apribojimų, palaipsniui, neaukojant visų malonumų?

Įsivaizduokime, kad po vakarienės visada turiu suvalgyti dubenį ledų. Tarkim šį įprotį noriu pakeisti (tarkim!). Tik šį kartą vietoj „aš daugiau niekada gyvenime nebevalgysiu ledų“ galėčiau pabandyti tuos savo ledus pagardinti keliomis uogomis. Po kelių dienų (ar savaičių) lėtai koreguoti uogų ir ledų santykį, kol pasieksiu ~1–2 porcijų per dieną vaisių kiekį ir sumažinsiu per dieną suvartojamo pridėtinio cukraus kiekį savo mityboje. Tai taip pat reikštų, kad aš be didelių pastangų sukūriau naują įprotį, kurio šaknys – malonumas, o ne griežtas apribojimas (kadangi aš vis dar valgau savo mėgstamus ledus)! Nebūtinai ledai, žinoma.

LITERATŪRA

Byrne, S. M., Cooper, Z., & Fairburn, C. G. (2004). Psychological predictors of weight regain in obesity. Behaviour research and therapy. [žiūrėta 2021–08–09]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.1016/j.brat.2003.09.004

Bobowski N. (2015). Shifting human salty taste preference: Potential opportunities and challenges in reducing dietary salt intake of Americans. Chemosensory perception. [žiūrėta 2021–08–09]. Prieiga internetu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4593321/

Ebbeling, C. B., Feldman, H. A., Steltz, S. K., Quinn, N. L., Robinson, L. M., & Ludwig, D. S. (2020). Effects of Sugar-Sweetened, Artificially Sweetened, and Unsweetened Beverages on Cardiometabolic Risk Factors, Body Composition, and Sweet Taste Preference: A Randomized Controlled Trial. Journal of the American Heart Association. [žiūrėta 2021–08–09]. Prieiga internetu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7792240/

Elfhag, K., & Rössner, S. (2005). Who succeeds in maintaining weight loss? A conceptual review of factors associated with weight loss maintenance and weight regain. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity. [žiūrėta 2021–08–09]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2005.00170.x

Gardner, B., Lally, P., & Wardle, J. (2012). Making health habitual: the psychology of ‘habit-formation’ and general practice. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners. [žiūrėta 2021–08–09]. Prieiga internetu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3505409/

Palascha, A., van Kleef, E., & van Trijp, H. C. (2015). How does thinking in Black and White terms relate to eating behavior and weight regain?. Journal of health psychology. [žiūrėta 2021–08–09]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.1177/1359105315573440

Tiggemann M. (2000). Dieting and cognitive style: the role of current and past dieting behaviour and cognitions. Journal of health psychology. [žiūrėta 2021–08–09]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.1177/135910530000500106

Wise, P. M., Nattress, L., Flammer, L. J., & Beauchamp, G. K. (2016). Reduced dietary intake of simple sugars alters perceived sweet taste intensity but not perceived pleasantness. The American journal of clinical nutrition. [žiūrėta 2021–08–09]. Prieiga internetu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26607941/

Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

Leave a reply