Geros naujienos šokolado mylėtojams! Pasirodo šokoladas didina žarnyne gyvenančių gerųjų bakterijų kiekį* (su sąlygomis). Vieno nedidelio (bet labai šokolado mylėtojams palankaus) tyrimo metu 22 savanoriams 4 savaites buvo skiriamas arba daug kakavos flavanolių turintis gėrimas arba mažai kakavos flavanolių turintis gėrimas. Vėliau gėrimai buvo sukeisti. Tyrimų duomenimis, tuo laikotarpiu, kai savanoriai gėrė daug kakavos flavanolių turintį gėrimą jų gerosios žarnyno bakterijos (Bifidobacterium ir Lactobacillus padermės bakterijos) ženkliai padidėjo, o uždegimo žymuo (C-reaktyvus baltymas) sumažėjo. Pasirodo, kakavoje esantys antioksidantai veikia, kaip prebiotikai (daugiau apie prebiotikus skaitykite čia), o tai reiškia, jog jie padeda „gerosioms“ bakterijoms (probiotikams) augti ir klestėti.
Turbūt iškilo klausimas – ką visa tai turi bendra su šokoladu? Juodasis šokoladas (70% +) taip pat turi šių antioksidantų (nors ir daug mažesniais kiekiais nei naudota šiame tyrime*), kadangi kakava yra šokolado sudedamoji dalis! Lyg priežasčių įtraukti šokoladą į savo mitybą dar būtų per mažai? Mano pagrindinė priežastis – be galo skanu!
Na o tam, kad dar labiau pasirūpintume savo žarnynu, šiuos juodojo šokolado lašelius taip pat papildėme skaidulinėmis medžiagomis (didelis ačiū gardžiausiems riešutams ir džiovintiems vaisiams), kurios ehem… padeda reguliariai lankytis tualete! Taigi, ar norite pasigaminti šokoladą, kuris pamaitins ne tik jūsų skonio receptorius, gerąsias žarnyno bakterijas, bet taip pat bus naudingas virškinimo sistemai? Taip ir maniau – bėgam į virtuvę!
Šaltiniai
Tzounis, X., Rodriguez-Mateos, A., Vulevic, J., Gibson, G., Kwik-Uribe, C., & Spencer, J. (2010). Prebiotic evaluation of cocoa-derived flavanols in healthy humans by using a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study. The American Journal Of Clinical Nutrition, 93(1), 62-72. doi: 10.3945/ajcn.110.000075
Juodojo šokolado lašeliai
Porcijos: 10
Ingredientai
100 g juodojo šokolado (70% +)
1/3 puodelio (50 g) riešutų (aš naudojau migdolus)
1/3 puodelio (35 g) džiovintų vaisių be pridėtinio cukraus (aš naudojau dygliuotojo ožerskio goji ir šilkmedžio uogas)
Pasirinkite
Riešutai: anakardžiai, Graikiniai riešutai, makadamijos, bertoletijų (braziliški) riešutai, lazdynų riešutai, pekaninių karijų riešutai, nesaldintos kokosų drožlės
Džiovinti vaisiai: mango, dygliuotojo ožerškio (goji) uogos, šilkmedžio uogos, vyšnios, datulės, slyvos, spanguolės
Metodas
- Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C temperatūros (su vėjeliu).
- Į kepimo skardą suberkite riešutus ir pašaukite į orkaitę, kepkite apie 10 minučių (tikrinkite po 5 minučių, kad nesudegtų – permaišykite).
- Kol riešutai kepa ant nedidelio karščio išlydykite juodąjį šokoladą.
- Į išlydytą šokoladą suberkite džiovintus vaisius bei smulkintus lengvai skrudintus riešutus. Viską gerai išmaišykite.
- Paruoštą šokolado masę kabinkite arbatiniu šaukšteliu ir dėkite atskirais „lašeliais“ į kepimo popieriumi išklotą indą (aš naudoju tiesiog medinę lentelę), papuoškite riešutų bei džiovintų vaisių likučiais ir atsargiai viską perkelkite į šaldiklį.
- Po pusvalandžio šokoladiniai lašeliai jau gali keliauti į jūsų užkandžių dėžutę.
- Laikykite sandariame inde šaldytuve.
Užrašai
Galite pasirinkti bet kokius jūsų mėgstamus riešutus bei džiovintus vaisius. Mano skaniausi duo: dygliuotojo ožerskio (goji) ir šilkmedžio uogos su migdolais bei mango su pekaninių karijų riešutais.