Ispaninio šalavijo (chia) sėklų pudingas

Ispaninio šalavijo (chia) sėklų pudingas

Trūksta idėjų pusryčiams arba visai nėra laiko? Kodėl nepabandžius chia sėklų pudingo? Ispaninio šalavijo (angl. chia) sėklos yra puikus maistinių skaidulų bei augalinės kilmės baltymų šaltinis. Jose taip pat gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra labai svarbi mitybos dalis ir kurių žmogaus organizmas pats negamina, todėl jų būtina gauti su maistu. Tačiau vertėtų paminėti, kad mūsų organizmas nėra itin pajėgus konvertuoti augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgštis į jam itin reikalingas formas (EPR ir DHR) todėl svarbu nepamiršti ir kitų šaltinių, pavyzdžiui riebios žuvies, tokios kaip lašiša, arba maistinių papildų, jei tokius vartojate, siekiant padidinti omega-3 riebalų rūgščių kiekį organizme.

Chia sėklų pudingas puikiai tiks tiems, kurie ryte yra priversti suktis kaip vijurkai, kadangi šiuos pusryčius galima pasigaminti išvakarėse. Ryte galėsite pudingą pagardinti mėgstamais vaisiais, riešutais, sėklomis arba granola. Tokiais pusryčiais galima pasirūpinti kelias dienas į priekį. Pavyzdžiui, pasigaminkite daugiau sekmadienį ir tuomet kelias ateinančias naujos savaitės dienas pusryčiai nekels jokių rūpesčių. Na o jei dar ir stiklainį papildysite šviežia namine granola, garantuoju, kad pirmadienį tikrai sau padėkosite! Beje, nespėjus pavalgyti namie, pudingas be jokio vargo gali keliauti kartu su jumis į darbą arba paskaitas. Žinoma, tokiu atveju svarbiausia pasirūpinti sandariai uždaromu indu.

Svarbu: Dažnai mano klientai į savo mitybą įtraukia ispaninio šalavijo sėklas, kadangi tai yra vienas lengviausių būdų padidinti maistinių skaidulų kiekį siekiant pagerinti žarnyno veiklą (paprastai tariant – reguliariai lankytis tualete!). Nors idėja tikrai puiki, tačiau verta prisiminti, jog chia sėklos veikia sugerdamos skysčius ir stipriai išbrinksta. Todėl jei per dieną nesuvartojame pakankamai skysčių, chia sėklos gali pasireikšti priešingu nei siekiama efektu – sukelti vidurių užkietėjimą. Tai ypač svarbu jei vartojate nemirkytas sėklas. Išmirkytos chia sėklos (pvz. pudingas) turi mažiau įtakos, kadangi tokiu atveju sėklos jau turi savyje šiek tiek vandens. Tačiau bet kokiu atveju didinant maistinių skaidulų kiekį, būtina gerti užtektinai skysčių. Kaip žinoti, kiek skysčių reikia jums? Skaitykite čia.

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1385″ img_width=”75″]
Ispaninio šalavijo (chia) sėklų pudingas

Porcijos: 1

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1285″ img_width=”100″]
Ingredientai

3 valg. š. ispaninio šalavijo (chia) sėklų
1 puodelio (250 ml) augalinio „pieno” arba vandens
1/2 arb. š. cinamono

Pagardai

1/4 puodelio šviežių arba šaldytų uogų
1 valg. š. smulkintų migdolų
1 arb. š. moliūgo sėklų
1 arb. š. nesaldintų kokosų drožlių

arba

2 valg. š. naminės granolos

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1286″ img_width=”100″]
Metodas
  1. Į sandariai uždaromą indą (puikiai tiks panaudotas stiklainis) suberkite ispaninio šalavijo (chia) sėklas su cinamonu ir užpilkite jūsų pasirinktu pienu. Gerai išmaišykite.
  2. Palaukite apie 5 minutes ir vėl išmaišykite, kad chia sėklos pasiskirstytų tolygiai.
  3. Indą uždarykite ir palikite šaldytuve bent 1–2 valandoms, būtų geriausia per naktį.
  4. Ryte išbrinkusias ispaninio šalavijo sėklas perkelkite į lėkštę ir pagardinkite jūsų pasirinktais pagardais. Skanaus!
Užrašai

Neapsiribokite vien šiame recepte paminėtais ingredientais. Ispaninio šalavijo (chia) pudingas gali būti įvairus. Kaskart gardinkite vis kitokiais vaisiais, riešutais bei sėklomis, taip į mitybą įtrauksite daugiau įvairovės. Taip pat pabandykite šokoladinį chia pudingą įdėdami šaukštelį kakavos bei pasaldindami trupučiu klevų sirupo – labai skanu. Renkantis skysčius galite naudoti pieną, alternatyvas pienui (pvz. kokosų gėrimas, migdolų gėrimas, avižų gėrimas ir pan.) arba vandenį. Galite maišyti. Aš pati labai dažnai naudoju pusę puodelio augalinio pieno ir pusę puodelio vandens.

Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

There are 4 comments on this post
  1. Indrė
    26 lapkričio, 2018, 9:15 pm

    Sveiki, norėčiau pasiteirauti, kodėl įdėjus į šaldytuvą per naktį sustingti pudingui, jis vis tiek nesustingo? Gana skystas yra. Chia sėklas užpyliau pusiau sojų pienu, pusiau vandeniu, vandeniu gal šiek tiek daugiau. Ar tai dėl sojos pienos? Labai dėkoju už atsakymą ;))

    • Solamita
      27 lapkričio, 2018, 8:08 am

      Sveiki, Indre,

      Visų pirma – labai malonu, kad čia lankotės! 🙂

      Atsakant į jūsų klausimą… Pabandykite gaminti su 3/4 puodelio (apie 180 ml) skysčio ir pažiūrėkite at tuomet gaunasi geriau. Sunku pasakyti, kodėl chia pudingas gavosi skystas, bet bendras skysčių kiekio sumažinimas turėtų padėti 🙂 Dar LABAI svarbu prieš dedant į šaldytuvą nakčiai pudingą gerai išmaišyti, kad sėklos būtų pasiskirsčiusios visur tolygiai, tuomet jos galės lengvai sugerti skystį ir brinkti.

      Šilčiausi linkėjimai,
      S.

  2. 03 gruodžio, 2018, 9:15 pm

    Sveiki dar kartelį, bandžiau antrą kartą su mažesniu kiekiu skysčiu padaryti pudingą, tačiau vėlgi nesigavo.. Gal pabandyti trečią kartą vien tik su vandeniu?

    • Solamita
      03 gruodžio, 2018, 10:05 pm

      Sveiki, Indre,

      labai apgailestauju, kad vis nepavyksta pasigaminti pudingo! Ar leidote pudingui šiek tiek išbrinkti ir gerai išmaišėte prieš dėdama į šaldytuvą nakčiai? Tikrai sunku pasakyti, kodėl vis nesigauna… Dar vienas dalykas, kurį galite pabandyti tai įdėti porą šaukštų avižinių dribsnių – padės sugerti skystį. Tačiau esmė yra ta, kad pati sėkla turi brinkti, o recepte apskaičiuotas skystis yra tikslus. Dažniausiai vienam valgomajam šaukštui chia sėklų yra reikalingi 3-4 valgomieji šaukštai skysčio. Galbūt chia sėkloms pamatuoti naudojate arbatinį šaukštelį?

      Labai tikiuosi, kad galiausiai pavyks pasigaminti gardų ir skanų pudingą! :))

Leave a reply