Vienintelis granolos „receptas“, kurio kada nors jums reikės neturi jokio recepto (?) Dalinuosi paprastu naminės granolos ruošimo gidu, kuris niekada nenuvils jūsų virtuvėje, o gaminimo procesas visada bus smagus ir paprastas. Žinau, jog ne tik dauguma mano klienčių, bet ir jūsų, mielosios skaitytojos, mėgsta laisvę virtuvėje ir su griežtais receptais visai nedraugauja. Panašiai ir man, todėl labai mėgstu įvairius gidus, kurių pagalba galime susikurti labai skanius patiekalus! Todėl šiandien granola be recepto – naudojame ingredientus, kuriuos galime rasti savo virtuvėse!
Visada po ranka turėti naminės granolos reiškia – sočius subalansuotus pusryčius, užkandžius, o kartais net desertą!
Asmeniškai aš granolą mėgstu visai nesaldintą, todėl siūlau ir jums pabandyti. Pasigaminkite dvi rūšis: pusę granolos masės pasaldinkite, o kitą – ne, pažiūrėkite, kuri jums patinka labiau. Taip pat galite pabandyti pasigaminti granolą, kurioje nebūtų jokių grūdinių kultūrų, paprasčiausiai jų nedėkite.
Granola be recepto
Išeina apie 1l stiklainis
Ingredientai
2 puodeliai maišytų riešutų ir sėklų
1/2 puodelio grūdinių kultūrų
2 valg.š. alyvuogių arba kokosų aliejaus
2 valg.š. saldiklio (klevų sirupo, kokosų cukraus ar kt.)
Prieskoniai – visada siūlau dėti 1 arb.š. cinamono
Pasirinkite
Riešutai: anakardžiai, Graikiniai riešutai, makadamijos, bertoletijų (braziliški) riešutai, lazdynų riešutai, pekano (karijų) riešutai, nesaldintos kokosų drožlės
Sėklos: moliūgų, saulėgrąžų, sezamų sėklos (baltosios ir juodosios), linų sėmenų sėklos
Grūdinės kultūros: avižiniai dribsniai, grikiai
Metodas
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Visus riešutus bei sėklas suberkite į elektrinio maisto smulkintuvo indą su „S“ formos peiliuku ir kelis kartus pulsuodami pasmulkinkite. Tai darykite tik tol, kol riešutus suskaldysite į šiek tiek mažesnius gabalėlius, nepersistenkite. Taip pat galite ingredientus smulkinti tiesiog peiliu. Turinį perkelkite į kepimo skardą.
- Aliejų maišykite su pasirinktu saldikliu tol, kol pasidarys vientisa masė (pvz. cukrus ištirps). Mišinį užpilkite ant kepimo skardoje esančių sausų ingredientų, užbarstykite pasirinktus prieskonius ir viską labai gerai išmaišykite. Pabaigoje dribsnius lygiu sluoksniu paskleiskite skardoje.
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15-20 minučių. Dribsnius prižiūrėkite, kad nesudegtų, kas 5 minutes permaišykite.
- Prieš suberdami į stiklinį indą arba popierinį maišelį leiskite visiškai atvėsti.
- Laikykite kambario temperatūroje iki savaitės arba šaldytuve iki dviejų savaičių.
Mėgstamiausi skoniai
Cinamoninė granola: 1 arb.š. malto cinamono ir 1 arb.š. vanilės ekstrakto
Pekano (karijų) riešutų ir datulių: papildomai įdėkite 1/2 puodelio (65 g) pekano riešutų prieš kepant bei įmaišykite apie 10 smulkintų datulių, kai granola jau bus iškepusi.
Prieskoninė granola: 1/4 arb.š. maltų gvazdikėlių, 1/4 arb.š. malto muskato, 1/4 arb.š. malto imbiero, 1 arb.š. malto cinamono
Apelsininė granola su džiovintais abrikosais: papildomai įdėkite vieno apelsino tarkuotą žievelę, 1/4 puodelio (60 ml) šviežiai spaustų apelsinų sulčių (maždaug 1 apelsino), 1 puodelio avižų dribsnių (būtinas ingredientas, kad sugertų apelsino sultis), apie 10 džiovintų abrikosų, kai granola jau bus iškepusi.
[…] Granola be recepto […]