Trupininis obuolių pyragas

Trupininis obuolių pyragas

Obuoliai – viena didžiausių, maloniausių ir skaniausių rudens dovanų. Na o kai obuoliai tiesiog krinta nuo medžių, kyla nepamaldomas noras pagaminti ką nors skanaus! Net neabejoju, kad daugumos jūsų stalai jau seniai obuoliais ir moliūgais nukrauti. Kiekvieną rudenį iš močiutės sodo visada parsitempiame pilnus krepšius šviežių, gerai prinokusių ir sultingų obuolių. Na o obuolių rinkimas tikra terapija. Puiki priežastis išeiti į lauką ir pasimėgauti paskutiniais saulės spinduliais. Tikrai yra kažkas magiško naudoti sezoninius vaisius bei daržoves būtent tada, kai šie produktai yra patys geriausi, skaniausi ir maistingiausi. Šis trupininis obuolių pyragas patiektas šalia tirpstančių ledų gali būti puikus bet kokios šventės desertas. Na o kadangi jau prakalbome apie šventinį stalą, labai gražu tokį pyragą būtų pateikti ketaus keptuvėje, kuri patiekalui suteiktų naminį, „kaimišką” (rustic) ir labai autentišką įvaizdį. Beje, vietoj obuolių taip pat galite naudoti ir kitus vaisius. Labai skanu su įvairiomis uogomis, kriaušėmis bei rabarbarais.

Trupininis obuolių pyragas

Kodėl obuoliai?

Vienas vidutinio dydžio obuolys (su žievele) turi apie 4 g maistinių skaidulų, o tai yra apie 13% rekomenduojamos paros normos! Kaip jau ir žinome ląsteliena yra labai svarbi optimaliai virškinamojo trakto veiklai palaikyti. Netirpios maistinės skaidulos esančios obuolio odelėje skatina reguliarų tuštinimąsi ir saugo nuo vidurių užkietėjimo. Suaugusiam žmogui idealu būtų kasdien su maistu gauti apie 30 g maistinių skaidulų, tačiau valgant subalansuotai ir į savo mitybos racioną įtraukiant daugiau augalinės kilmės maisto produktų, šį skaičių nesunku pasiekti! Obuoliuose taip pat gausu vandenyje tirpių skaidulų, pektinų, kurie pasižymi sveikatai palankiomis savybėmis. Maisto pramonėje pektinai yra naudojami kaip tirštikliai gaminant uogienes, želatiną. Pektino taip pat galime rasti ir maisto papildų pavidalu. Kadangi tai yra vandenyje tirpios skaidulos, pektinai geba pritraukti vandenį taip padėdami didinti išmatų tūrį, o tai skatina tuštinimąsi – dar viena priežastis, kodėl obuoliai gali būti labai naudingi tiems, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu. Verta paminėti, jog šios skaidulos taip pat svarbios ir žarnyno mikroflorai, kadangi pektinas yra fermentuojamas gerųjų žarnyno bakterijų, kurios gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis (angl. short-chain fatty acids). Šios medžiagos taip pat labai svarbios lėtinių ligų, įskaitant tam tikrus vėžinius susirgimus bei žarnyno sutrikimus, prevencijai. Pektinas ne tik mažina „blogojo“ cholesterolio užkemšančio arterijas ir sukeliančio trombozės riziką, kiekį žmogaus organizme, bet ir neleidžia jam oksiduotis į dar pavojingesnius sveikatai junginius. Taip pat, antioksidantai, kurių gausu obuoliuose, naudingi širdžiai, kadangi mažina kraujo spaudimą bei saugo ląsteles nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio. Ne veltui sakoma „obuolys per dieną – daktaro nė vieno“ (angl. „an apple a day keeps the doctor away”).

Trupininis obuolių pyragas (be gliuteno, pieno ir kiaušinių)

Išeina 23 x 23 cm pyragas

Ingredientai

Obuolių įdarui reikės:

6 maži obuoliai arba 4 vidutiniai-dideli, pjaustyti kubeliais arba griežinėliais
1 valg. š. citrinos sulčių
1 arb. š. vanilės ekstrakto arba 1 vanilės ankštis
1 valg. š. klevų sirupo arba skysto medaus
1 arb. š. cinamono
1/4 arb. š. malto imbiero
1/4 arb. š. malto muskato

Trupiniams reikės:

1 1/2 puodelio (150 g) visų grūdo dalių avižinių dribsnių (sertifikuota be gliuteno, jei netoleruojate)
1/2 puodelio (55 g) migdolų miltų
1/4 puodelio (30 g) smulkintų graikinių riešutų
1/4 puodelio (30 g) smulkintų migdolų
3 valg. š. kokosų žiedų cukraus
3 valg. š. klevų sirupo arba skysto medaus
4 valg. š. kokosų aliejaus arba sviesto
1 arb. š. cinamono
1/4 arb. š. malto imbiero
1/4 arb. š. malto muskato
Žiupsnelis jūros druskos

Metodas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą (aš naudojau 23 x 23 cm) išklokite kepimo popieriumi arba ištepkite aliejumi.
  2. Obuolių įdarui: nuplautus obuolius supjaustykite kubeliais arba griežinėliais. Jeigu naudojate ne ekologiškus obuolius, tuomet galite žievelę nulupti. Pjaustytus obuolius perkelkite į dubenį ir sumaišykite su šviežiai spaustomis citrinos sultimis, klevų sirupu, vanilės ekstraktu, cinamonu, maltu imbieru bei muskatu. Viską gerai išmaišykite.
  3. Trumpiniams: į kitą dubenėlį suberkite avižas, migdolų miltus, smulkintus riešutus, kokosų žiedų cukrų, klevų sirupą bei likusius prieskonius. Įdėkite 4 šaukštus kokosų aliejaus. Kokosų aliejaus tirpinti nereikia, būtų geriau jei jis būtų šiek tiek kietesnis. Kokosų aliejų dėkite paskutinį ir tuomet rankomis lengvai trinkite avižas kartu su kokosų aliejumi, švelniai spaudžiant tarp pirštų, kol viskas pasidengs ir susiformuos masė panaši į trupinius.
  4. Paruoštą obuolių įdaro masę perkelkite į kepimo indą, paskirstykite tolygiai ir užberkite paruoštais trupiniais.
  5. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30-40 minučių, kol trupiniai taps traškūs, auksinės spalvos.
  6. Šio pyrago pjaustyti tikrai nepavyks ir net nemėginkite, nes nusivilsite ir galvosite, jog kažkas ne taip! Pasiimkite kuo didesnį šaukštą ir kraukite tiesiai į lėkštę. Skanus ir karštas ir šaltas. Patiekite su jūsų mėgstamais ledais arba jogurtu. Skanaus!
Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

Leave a reply