Bananų duona

Bananų duona be glitimo ir pridėtinio cukraus

Ieškote sotaus, sveiko ir skanaus užkandžio recepto? Džiugu pranešti, jog jūsų paieškos gali būti baigtos čia ir dabar. Nebereikia ilgiau kankintis! Šiandien dalinuosi savo mėgstamiausiu (šiek tiek kitokiu nei įprasta) bananų duonos receptu. Iš viso jums reikės tik 7 ingredientų! Be to, tai yra vienas puikiausių būdų panaudoti tuos pernokusius bananus, kurie vis mėtosi virtuvėje. Ši bananų duona yra be kvietinių miltų ir be jokių kitų grūdinių kultūrų tokių kaip ryžiai, grikiai, avižos, rugiai ir kt. Duona natūraliai neturi glitimo ir yra tinkama sergantiems celiakija bei žmonėms, kurie dėl tam tikrų priežasčių nori riboti miltinių produktų suvartojimą. Ši bananų duona taip pat yra be jokio pridėtinio cukraus ir yra saldinta tik bananais (labiau sunokę bananai = saldesnė bananų duona), todėl puikiai tiks ne tik sveikam ir subalansuotam užkandžiui (į pietų/užkandžių dėžutę?) bet ir pusryčiams, kai nėra laiko ką nors gaminti, bet nesinori griebtis kruasano iš artimiausios kepyklėlės (paliekam tai lėtam ir ramiam savaitgaliui su draugėmis arba knyga?). Norintiems saldžiau rekomenduoju bananų duonos riekę gardinti ispaninio šalavijo (chia) sėklų uogiene – vienas puikiausių užkandžių, kuris taip pat padės be jokių papildomų pastangų padidinti suvartojamų maistinių skaidulų kiekį mityboje. Prisiminkite – visi maži dalykai susideda!

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1385″ img_width=”75″]
Bananų duona (be glitimo ir pridėtinio cukraus)

Porcijos: 10-12

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1285″ img_width=”100″]
Ingredientai

2 dideli sunokę bananai
2 ekologiški kiaušiniai
1 valg. š. vanilės ekstrakto
2 puodeliai (200 g) migdolų miltų
1 arb. š. cinamono
2 arb. š. kepimo miltelių
1/2 puodelio (60 g) smulkintų graikinių riešutų + papildoma saujelė papuošimui

Pagardai

Ispaninio šalavijo (chia) sėklų uogienė
Šviežios arba šaldytos uogos
Riešutų sviestas
Klevų sirupas
Jogurtas
Banano griežinėliai su cinamonu

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1286″ img_width=”100″]
Metodas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros (su ventiliatoriumi).
  2. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi. Aš dažniausiai naudoju 25×13 cm duonos kepimo formą, bet galėtų būti ir mažesnė, kadangi duona labai stipriai neiškils, todėl venkite per daug didelių kepimo skardų.
  3. Į didelį dubenį suberkite visus sausus ingredientus (migdolų miltus, cinamoną, kepimo miltelius bei smulkintus riešutus). Išmaišykite ir padėkite į šalį.
  4. Į kitą dubenį sudėkite visus šlapius ingredientus (šakute trintus bananus, plaktus kiaušinius bei vanilę) ir išmaišykite. Šiam žingsniui galite naudoti elektroninį maisto smulkintuvą / trintuvą.
  5. Šlapių ingredientų masę supilkite į dubenį su sausais ingredientais. Viską gerai išmaišykite.
  6. Paruoštą masę perkelkite į kepimo indą. Viršų puoškite papildomu pusiau perpjautu bananu (nebūtinai, bet labai gražu), smulkintais graikiniais riešutais bei cinamonu.
  7. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 45–50 minučių arba kol duona nusidažys auksine ruda spalva, o vidus bus iškepęs ir nelips prie medinio tikrinimo pagaliuko. Kepimo laikas gali skirtis.
  8. Išėmę kepimo formą iš orkaitės leiskite duonai atvėsti 10–15 minučių, tik tuomet išimkite ją iš kepimo formos.
  9. Likučius laikykite sandariame inde šaldytuve iki savaitės. Skanaus!
Užrašai

Graikinius riešutus galite pakeisti kokosų drožlėmis, šokolado gabaliukais arba kitais jūsų mėgstamais riešutais – eksperimentuokite!

Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

There are 12 comments on this post
  1. Ieva
    23 sausio, 2019, 3:09 pm

    Ačiū už receptą!
    Įdomu, ar galima kiaušinį pakeisti į „linų semenų kiaušinį”? Rašote, kad kiaušinius reikia išplakti, tar turbūt nepavyktų.. o gal žinote kuo kitu būtų galima pakeisti kiaušinį čia? 🙂

    • Solamita
      23 sausio, 2019, 5:08 pm

      Sveiki, Ieva,

      visų pirma, labai malonu, kad čia lankotės! 🙂

      Atsakant į jūsų klausimą – nors esu beveik įsitikinusi, kad linų sėmenų „kiaušinis” tikro kiaušinio tikrai nepakeistų, bet galima bandyti – galbūt išeitų! 🙂

      Labai lauksiu atsiliepimų jei nuspręsite eksperimentuoti, nes būtų tikrai įdomu sužinoti ar įmanoma 🙂

      Šilčiausi linkėjimai!
      S.

  2. Giedre
    23 sausio, 2019, 4:31 pm

    Sveiki. O jeigu pakeisciau migdolu miltus i kokosu, kaip manote, ar vistiek duonele pavyktu? Nes zinau, kad daznai kokosu miltai gali buti naudojami tik maisomi su paprastais miltais… 🤔

    • Solamita
      23 sausio, 2019, 5:16 pm

      Sveiki, Giedre,

      labai ačiū už žinutę. 🙂

      Situacija tokia, kad kokosų miltai sugeria beprotiškai daug skysčio (ir aš tikrai neperdedu haha), todėl norint juos naudoti turėtume sužinoti kiek tiksliai gramų reikėtų, nes naudodami 200g kokosų miltų turbūt iškeptume plytą (tiesiogine ta žodžio prasme)! Sakyčiau, jog eksperimentuoti galima su 1/2 puodelio (50 g) kokosų miltų ir vienu papildomu bananu, bet gerų rezultatų nepažadu, nes gali tekti nusivilti :))

      Šilčiausi linkėjimai!
      S.

  3. Daiva
    23 sausio, 2019, 6:12 pm

    Sveiki. O kukurūzų miltais galima būtų pakeisti?

    • Solamita
      23 sausio, 2019, 6:20 pm

      Sveiki, Daiva,

      ačiū, kad čia lankotės!

      Deja neteko bandyti su kukurūzų miltais, todėl susilaikysiu nuo patarimų! Bet būtinai duokit žinoti jei eksperimentuosite :))

      Šilčiausi linkėjimai!
      S.

  4. Karolina
    23 sausio, 2019, 9:18 pm

    O kuo būtų galima keisti migdolų miltus (alergija jiems)?

    • Solamita
      24 sausio, 2019, 8:31 am

      Sveiki, Karolina,

      ačiū, kad lankotės!

      Atsakant į jūsų klausimą – galbūt tiesiog bandyti su paprastais miltais, kuriuos galite valgyti ir kuriuos dažniausiai naudojate kepiniuose?

      Linkėjimai,
      S.

    • Ieva
      30 balandžio, 2020, 3:25 pm

      Sveika Solamita! 🙂 O kaip jai bananu duonai gaminti bandyciau det avizu ar… grikiu miltus?? Vietoj migdolu.. Aciu!!

      • Solamita
        04 gegužės, 2020, 8:22 am

        Sveiki, Ieva,

        tiesą sakant, neteko bandyti, todėl negaliu nieko pažadėti. Žinau tik tiek, kad konsistencija pačios duonos tai tikrai tokiu atveju skirsis, bet gal bus net labai gerai? 🙂 Duokit žinoti, jei bandysite 🙂

  5. sonia
    18 lapkričio, 2020, 12:16 pm

    Sveiki, labai skani duona-PYRAGAS, siūlau įdėti žiubsnelį druskos, jis paryškina skonį. Ačiū už receptą.

    • Solamita
      19 lapkričio, 2020, 8:28 am

      Sveiki! Ačiū labai, kad lankotės ir gaminate 🙂 Puikus pasiūlymas, pabandysiu! 🙂

Leave a reply