Cukrumi ir saldikliais saldinti gėrimai

Cukrumi saldinti gėrimai (gaivieji, vaisiniai, energetiniai, sportiniai, saldinti pieno) – vienas didžiausių pridėtinio cukraus šaltinių. Dažnas tokių gėrimų vartojimas siejamas su didesne nutukimo, 2 tipo CD, širdies ligų ir dantų ėduonies rizika.

Kodėl cukraus tiesiog nepakeitus saldikliais? Saldumas saldumu tik be kalorijų – paprasta.

2020 m. Ebbeling ir kolegų atliktame 12 mėn. trukmės atsitiktinių imčių kontroliuojamame tyrime pastebėta, kad visai nesaldinti gėrimai, lyginant su saldikliais saldintais gėrimais, labiau keičia saldaus skonio intensyvumo pojūtį (tema, kuria kalbėjome praeitą savaitę!). Paprastai tariant, SALDŽIUS (cukrumi saldintus) gėrimus pakeisdami SALDŽIAIS (saldikliais saldintais) gėrimais nepadarysime paslaugos skonio svogūnėliams. Cukraus pakeitimas saldikliais nesumažina noro valgyti saldžiai. Būtent bendro saldumo (tiek iš cukraus, tiek iš saldiklių) mažinimas galėtų padėti laikytis mažiau cukraus turinčios mitybos.

Bet aš nemėgstu nesaldintų gėrimų!

Anot Amerikos širdies asociacijos, saldikliais saldinti gėrimai gali būti tinkama cukrumi saldintų gėrimų alternatyva TIEMS ASMENIMS, kurie cukrumi saldintus gėrimus vartoja reguliariai dideliais kiekiais ir turi stiprų saldaus skonio pomėgį, o nesaldintus gėrimus laiko nepageidaujama alternatyva (t. y. asmenys, kurie pasakytų „pati ir gerk tą savo vandenį/aš vandeniui alergiškas“). Idealiu atveju saldikliais saldinti gėrimai turėtų būti vartojami kaip palaikomoji priemonė palaipsniui pereinant prie nesaldintų gėrimų.

Kadangi saldikliai yra maisto priedai, jų vartojimas mums nėra rekomenduojamas taip kaip mums rekomenduojamos vartoti daržovės, o „be cukraus“ ne visada reiškia, kad produktas sveikatai palankus, dauguma jų riebūs ir kaloringi. „Nekenkia” taip pat nėra pakankama priežastis pradėti juos vartoti. Galimai teigiamas saldiklių poveikis priklauso nuo konteksto, todėl jei renkatės vartoti saldiklius tai turėtų būti strateginis sprendimas tam, kad jie taptų sveikesniu pasirinkimu nei tai, ką jais keičiate.

Bet koks mūsų mėgstamas malonumui skirtas gėrimas gali būti saikingai su pasimėgavimu vartojamas kaip subalansuotos mitybos dalis.

LITERATŪRA

Bellisle, F. & Drewnowski, A. (2007). Intense sweeteners, energy intake and the control of body weight. Eur J Clin Nutr. [žiūrėta 2021–07–20]. Prieiga internetu: https://www.nature.com/articles/1602649

Ebbeling, C. B., Feldman, H. A., Steltz, S. K., Quinn, N. L., Robinson, L. M., & Ludwig, D. S. (2020). Effects of Sugar-Sweetened, Artificially Sweetened, and Unsweetened Beverages on Cardiometabolic Risk Factors, Body Composition, and Sweet Taste Preference: A Randomized Controlled Trial. Journal of the American Heart Association. [žiūrėta 2021–07–20]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015668

European Commision. Health Promotion Knowledge Gateway. Sugars and Sweeteners. [žiūrėta 2021–09–03]. Prieiga internetu: https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/sugars-sweeteners_en

Gardner, C., Wylie-Rosett, J., Gidding, S. S., Steffen, L. M., Johnson, R. K., Reader, D., Lichtenstein, A. H., American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity and Metabolism, Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, Council on Cardiovascular Disease in the Young, & American Diabetes Association (2012). Nonnutritive sweeteners: current use and health perspectives: a scientific statement from the American Heart Association and the American Diabetes Association. Diabetes care. [žiūrėta 2021–07–20]. Prieiga internetu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3402256/

Johnson, R. K., Lichtenstein, A. H., Anderson, C., Carson, J. A., Després, J. P., Hu, F. B., Kris-Etherton, P. M., Otten, J. J., Towfighi, A., Wylie-Rosett, J., & American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; Council on Clinical Cardiology; Council on Quality of Care and Outcomes Research; and Stroke Council (2018). Low-Calorie Sweetened Beverages and Cardiometabolic Health: A Science Advisory From the American Heart Association. Circulation. [žiūrėta 2021–07–20]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000569

Malik, V. S., Li, Y., Pan, A., De Koning, L., Schernhammer, E., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2019). Long-Term Consumption of Sugar-Sweetened and Artificially Sweetened Beverages and Risk of Mortality in US Adults. Circulation. [žiūrėta 2021–07–20]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.037401

O’Connor, L., Imamura, F., Lentjes, M. A., Khaw, K. T., Wareham, N. J., & Forouhi, N. G. (2015). Prospective associations and population impact of sweet beverage intake and type 2 diabetes, and effects of substitutions with alternative beverages. Diabetologia. [žiūrėta 2021–07–20]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.1007/s00125-015-3572-1

Wise, P. M., Nattress, L., Flammer, L. J., & Beauchamp, G. K. (2016). Reduced dietary intake of simple sugars alters perceived sweet taste intensity but not perceived pleasantness. The American journal of clinical nutrition. [žiūrėta 2021–07–20]. Prieiga internetu: https://doi.org/10.3945/ajcn.115.112300

Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

Leave a reply