Ispaninio šalavijo (chia) sėklų uogienė

Ispaninio šalavijo (chia) sėklų uogienė

Tiesa yra ta, jog jokia uogienė nepakeis šviežių, natūralių uogų. Tačiau visi žinome, jog kartais uogienė pasitarnauja labai laiku ir vietoje. Pavyzdžiui, sekmadienio blynai? (jei dar nebandėte: kokosiniai blynai be grūdinių kultūrų arba avižiniai bananų blynai su cinamonu). Ne paslaptis, jog prekybos centruose esančios uogienės yra perkrautos cukrumi ir įvairiausiomis kitomis medžiagomis, kurios padeda išlaikyti uogienę nesugedusią daug ilgiau ir kartu išsaugoti ryškią uogų spalvą, kvapą bei skonį. Kartais iškyla klausimas – ar ten uogienė su cukrumi, ar cukrus su uogiene? Mes šito klausimo atsakyti net nebandysime, o vietoj to ir vėl užsidėję savo virėjų ir mokslininkų kepurėles skubame į virtuvę eksperimentuoti ir pabandyti pagaminti uogienę, kurioje būtų ne tik mažiau cukraus, bet ir daugiau sveikatai palankių medžiagų!

Turbūt nieko jau nebestebinsiu valgiuose bandydama paslėpti kokį nors įdomesnį ir sveikatai palankesnį ingredientą. Šį kartą uogienė susidraugaus su ispaninio šalavijo sėklomis (angl. chia). Šios sėklos praturtins mūsų uogienę žarnynui naudingomis maistinėmis skaidulomis bei geraisiais riebalais, o tai uogienę padarys ne tik maistingesne, bet ir sotesne. Taip pat, čija sėklos pasižymi unikalia savybe sugerti skysčius ir įgauti želatinos konsistenciją, o tai yra būtent tai, ko reikia, kad uogienė būtų panaši į uogienę!

Priklausomai nuo jūsų asmeninių norų, uogienė gali būti visai nesaldinta, arba labiau saldinta. Ši čija sėklų uogienė puikiai tiks pagardinti rytinius blynus, košę, vaflius arba užsitepti ant krekerio su riešutų sviestu ir skanauti kaip maistingą užkandį.

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1385″ img_width=”75″]
Ispaninio šalavijo (chia) sėklų uogienė

Porcijos: 1 1/2 puodelio (apie 400 ml)

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1285″ img_width=”100″]
Ingredientai

2 puodelių (300 g) uogų (šviežių arba šaldytų)
2 valg. š. klevų sirupo
1 valg. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
1/4 puodelio (40 g) ispaninio šalavijo (chia) sėklų

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1286″ img_width=”100″]
Metodas
    1. Uogas sudėkite į puodą ir vis pamaišydami, po truputį trindami, virinkite ant nedidelio karščio apie 10–15 minučių, kol jos išskirs sulčių ir suminkštės. Nukaiskite.
    2. Įmaišykite klevų sirupą, citrinos sultis bei suberkite ispaninio šalavijo sėklas. Gerai išmaišykite ir palikite brinkti apie 15-30 minučių prieš valgant.
    3. Prieš supildami į sandarų stiklainį, leiskite visiškai atvėsti.
    4. Uogienę laikykite sandariame inde šaldytuve iki savaitės.
Užrašai

Uogienę galite paruošti ir termiškai uogų neapdoroję. Tokiu atveju uogas sudėkite į elektrinio maisto smulkintuvo indą, susmulkinkite iki vientisos masės ir supilkite į indą su kitais ingredientais bei ispaninio šalavijo sėklomis. Išmaišykite ir palikite brinkti bent 10–15 minučių, vėl išmaišykite ir supilkite į sandariai uždaromą stiklainį. Laikykite šaldytuve.

Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

Leave a reply