Lęšių troškinys

lęšių-troškinys

Šaltuoju sezonu troškinys yra vienas geriausių būdų ne tik užkurti židinį savo pilveliuose ir susišildyti, bet taip pat į savo mitybą įtraukti tamsiai žalių lapinių daržovių. Na o kai troškinys yra pats skaniausias pasaulyje, tai padaryti dar lengviau! Po tokio pareiškimo receptas privalo būti tikrai geras, taip? Labai tikiuosi jūsų nenuvilti! Lęšių troškinys mūsų virtuvės svečias jau daugiau nei 4 metai ir nors receptas per tą laiką labai daug kartų pasikeitė, šiandien dalinuosi pačiu geriausiu variantu (kol kas)! Šis lęšių troškinys yra puikus pasirinkimas „pirmadieniams be mėsos“ (angl. Meatless Monday; paaiškinimas – mitybos, sveikatos ir aplinkos apsaugos kampanija / tradicija pasaulyje skatinanti paįvairinti savo mitybą), kadangi čia jos tikrai nepasigesite – lęšių troškinys yra be galo sotus! Šis patiekalas taip pat atitinka mano šūkį „gamink vieną kartą, o valgyk du arba daugiau“! Pasigaminus vakarienei galėsite mėgautis šiltais ir sočiais kitos dienos pietumis. Troškinys taip pat, be jokių sunkumų, gali būti užšaldytas!

Lęšių troškinys

Porcijos: 4-6

Ingredientai

2+ valg. š. alyvuogių aliejaus
1 geltonasis svogūnas
4+ skiltelės česnako
2 arb. š. kario prieskonių (naudojau Sonnentor firmos prieskonių mišinį)
1 valg. š. tarkuotos šviežios imbiero šaknies
1/4 arb. š. maltos ciberžolės
1/2 arb. š. kmyninio kumino sėklų
1/2 arb. š. pankolio sėklų
1/4 arb. š. aitriųjų paprikų dribsnių
1 skardinė (400 g) konservuotų smulkintų pomidorų
1 skardinė (400 ml) kokosų pieno
1 raudonoji paprika
1 1/2 puodelio (250 g) raudonųjų lęšių
1+ puodelis (250 ml) vandens
2-4 saujos žalių lapinių kopūstų KALE arba špinatų
Himalajų rožinės druskos ir juodųjų pipirų, pagal skonį

Pagardai

Šviežios kalendros lapeliai
Ryžiai (rudi, laukiniai, basmati), bolivinė balanda arba orkaitėje keptos daržovės

Metodas
  1. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, įberkite žiupsnį druskos. Sumažinkite ugnį ir lėtai, vis pamaišydami, kepinkite apie 8–10 minučių arba tol, kol svogūnas suminkštės ir taps permatomas.
  2. Suberkite smulkintą česnaką, prieskonius bei įtarkuokite imbiero šaknį, maišydami kepkite 1–2 minutes.
  3. Sukrėskite smulkintus pomidorus, supilkite kokosų pieną, kubeliais pjaustytą raudonąją papriką ir raudonuosius lęšius. Gerai išmaišykite.
  4. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir uždengę lėtai virkite apie 25-30 minučių arba kol lęšiai išvirs. Patikrinkite jau po 10 minučių – jei pasirodys, jog trūksta skysčio ir lęšiai sunkiai verda tuomet įpilkite vandens (apie puodelį, jei reikės – daugiau). Svarbu su vandeniu nepersistengti, nes kitu atveju mūsų troškinys pavirs į lęšių sriubą (kas, tiesą sakant, nėra taip jau ir blogai!).
  5. Pabaigoje paragaukite ir pagal skonį pasūdykite. Įmaišykite smulkintą žalią lapinį kopūstą KALE arba špinatus, uždenkite ir dar 1–2 minutes pašildykite, kad suminkštėtų. Nukaiskite.
  6. Patiekite dar karštą su rudaisiais ryžiais bei šviežios kalendros lapeliais arba kitais jūsų pasirinktais pagardais.
  7. Likučius laikykite sandariame inde šaldytuve iki 4–5 dienų. Galite užšaldyti.
Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

There are 5 comments on this post
  1. 06 gruodžio, 2018, 10:57 am

    […] Lęšių troškinys […]

  2. Korne
    12 sausio, 2019, 2:16 pm

    Solamita, kaip skanu!

    • Solamita
      12 sausio, 2019, 4:55 pm

      Kaip smagu, kad patiko! 🙂

  3. Korne
    16 sausio, 2019, 8:47 pm

    As tik su lesiais vargstu, vis perverdu ?

    • Solamita
      17 sausio, 2019, 10:46 am

      Jei naudojate raudonus skaldytus, tai jie visada atrodys, kaip pervirę, tačiau tokios konsistencijos ir reikia šiam lęšių troškiniui!

Leave a reply