Sėklų traškiai

Sėklų traškiai

Ieškote sveiko ir maistingo užkandžio? Jūsų paieškos baigiasi čia ir dabar. Sėklų traškiai yra naujos kartos krekeriai praturtinti žarnynui naudingomis maistinėmis skaidulomis, augalinės kilmės baltymais bei geraisiais riebalais! Vienas arba du sėklų traškiai, kuriuos galite valgyti vienus pačius arba pagardinti pasirinktais ingredientais, puikiai atliks savo darbą! Pagardus galite pasirinkti pačius įvairiausius, pavyzdžiui: humusas, gvakamolė, šakute trintas avokadas pagardintas citrinos sultimis, druska bei pipirais, o galbūt tiesiog gabalėlis jūsų mėgstamo sūrio. Dar ne viskas. Traškiai pasitarnauja ne tik kaip sveikas užkandis, bet taip turi galią visas nuobodžias salotas prikelti antram gyvenimui! Nežinau, kaip jūs, bet aš labai mėgstu, kai salotose kažkas, tiesiogine ta žodžio prasme, „traška“! Tuomet būna taip skanu ir daug smagiau valgyti! Dažniausiai salotas „traškinu” tiesiog jas pagardindama sėklomis arba riešutais, bet čia kuo puikiausiai pasitarnauja ir laužyti traškiai! Parduotuvėse gausu įvairiausių krekerių, krutonų (skrebučių), džiūvėsėlių ir panašiai, tačiau sudėtis beveik niekada manęs nesuvilioja jų įsidėti į savo pirkinių krepšelį (beje, čia mums nereikės jokios vienkartinio plastiko pakuotės!). Sėklų traškiai taip pat yra vienas lengviausių būdų padidinti maistinių skaidulų suvartojimą, kadangi visi naudojami ingredientai yra puikūs ląstelienos šaltiniai! Svarbu: apačioje pateiktas receptas labiau veikia kaip sėklų traškių „pagrindas”, tačiau virtuvėje siūlau eksperimentuoti su įvairiausiais priedais. Prieskoniai daro stebuklus, o eksperimentuodami su skirtingais skoniais neabejoju, jog labai greitai atrasite savo mėgstamiausius. Manieji su Provanso žolelių mišiniu! Skanaus!

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1385″ img_width=”75″]
Sėklų traškiai

Porcijos: dažniausiai daug

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1285″ img_width=”100″]
Ingredientai

1/4 puodelio (35 g) moliūgų sėklų
1/4 puodelio (35 g) saulėgrąžų
1/3 puodelio (45 g) sezamų sėklų
3 valg. š. linų sėmenų
1 valg. š. maltų linų sėmenų
2 valg. š. ispaninio šalavijo (chia) sėklų
Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų
1/2 puodelio (125 ml) karšto vandens

Galimi priedai

1 arb. š. Provanso žolelių mišinio
1/2 arb. š. maltos saldžiosios paprikos
1/2 arb. š. džiovinto baziliko
1 valg. š. tarkuoto parmezano sūrio

[just_icon icon_type=”custom” icon_img=”1286″ img_width=”100″]
Metodas
  1. Visus ingredientus suberkite į dubenį ir užpilkite karštu vandeniu. Viską gerai išmaišykite ir palikite brinkti apie 30 minučių arba kol visas vanduo bus sugertas.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 100 °C temperatūros (su ventiliatoriumi). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  3. Paruoštą masę perkelkite į kepimo skardą ir atsargiai silikonine mentele arba šaukšto kita puse viską gerai išlyginkite. Stenkitės, kad visa masė pasiskirstytų tolygiai ir kaip galima ploniau, kadangi tuomet sėklų traškiai bus traškesni.
  4. Kepkite apie 60-90 minučių arba tol, kol sėklų traškiai taps traškūs.
  5. Ištraukus iš orkaitės leiskite pilnai atvėsti, o tuomet sulaužykite pasirinkto dydžio gabalėliais. Traškius laikykite maisto dėžutėje, geriausia popieriniame maišelyje. Skanaus!
Solamita Lukauskė

Sveiki, esu mitybos specialistė, dietistė bei knygos „Nauja draugystė su maistu“ autorė Solamita Lukauskė.

Leave a reply